Taustaa

Tämä blogi kuvaa erään setämiehen metamorfoosia hyvin maadoittuneesta konttorirotasta lentäväksi laippa-apinaksi*.

Olen 1983 syntynyt mies, jolla on kotona Rovaniemellä yksi vaimo ja kaksi lasta. Aiemmalta koulutukseltani olen kauppa­tieteiden kandidaatti. Työkokemusta on kertynyt nuoruuden kesätöiden ja oheis-/tilapäisduunien (mm. lakaisu­koneen­kuljettaja, jyrän­kuljettaja, taksin­kuljettaja) lisäksi copywriterina sekä ohjelmointi­tiimin projekti­päällikkönä.

Hetken mielijohteesta – vain 15 vuoden harkinnan jälkeen – päädyin 34-vuotiaana vaihtamaan alaa ja tällä hetkellä työskentelen ATR-perämiehenä Nordic Regional Airlinesin (Norran) leivissä. Selvyyden vuoksi mainittakoon, että blogissa esiintyvät mielipiteet ja näkemykset ovat vain omiani, ellei erikseen muuta mainita.

Aloitin kirjoittamisen hieman ennen lentäjäopintojeni alkua keväällä 2018. Sain opinnot pakettiin helmikuussa 2020 ja ehdin jo kertaalleen aloittaa Norran perämieskurssin juuri ennen kuin korona pysäytti koko toimialan. Palasin ”ihan vain pariksi kuukaudeksi” vanhan ammattini pariin, kunnes kevättalvella 2022 yhtiökoulutus alkoi uudestaan ja kesällä pääsin vihdoin linjalle töihin.

Jos jokin lentotyöhön, ilmailualalle kouluttautumiseen, tai vaikkapa alanvaihtoon yleisesti liittyvä asia askarruttaa, niin aihetoiveita otetaan mielellään vastaan sähköpostitse lentoon.blog@gmail.com tai artikkelien kommenteissa.

Mukavia lukuhetkiä!

JP


*) Laippa-apina on lämminhenkinen hellittelynimi entisaikaisille perähenkilöille, joita entisaikaiset kapteenihenkilöt pitivät pätevinä ainoastaan laippavivun liikuttamiseen, kun kapteeni niin käskee. CRM-asioiden päästyä vallalle ilmailuteollisuudessa ei luonnonvaraisia laippa-apinoita esiinny enää käytännössä lainkaan, mutta vekkuli lempinimi on säilynyt ammatinharjoittajien puhekielessä.


Kiitokset / Special thanks to

  • Kurssikaverini Miika ja Niklas useista kouluaikaisista valokuvista
  • Useat viattomat sivulliset muutamista lainakuvista (copyright mainittu kuvien yhteydessä)
  • Flight Icon by Vaadin Icons on IconScout