Päivystävä perätonttu

Joulun lähestyessä on pian lupa vaihtaa koppalakki tai suikka hieman päheämpään ilmailupäähineeseen. Lukuisat kabiini-, kapteeni-, sekä perätontut pitävät tänäkin vuonna huolen siitä, että matkustajat pääsevät joulun viettoon haluamaansa sijaintiin. Mutta mitä tapahtuu, jos joku tonttujoukosta sairastuu?

Poikkeustilanteessa tietenkin päivystäjä pelastaa päivän! Vuorosta riippuen toki myös varhaisen aamun tai alkuillan – joskus jopa yön.

Päivystysvuoroja on sivuttu muutamissa postauksissa kautta blogin historian, mutta tänään kaivaudumme hangen pintaa syvemmälle perehtymään, miten päivystäjä päivystää päivänsä. Ota siis kuppi kofeiinia ja vältä liian mukavaa asentoa, sillä päivystäminen on valitettavasti aika tylsää.


Peruskonsepti on varsin simppeli: päivystäjä on valmiina lähtemään töihin, jos lennolle suunniteltu miehistönjäsen on estynyt esim. sairastumisen vuoksi. Päivystäjiä voidaan tarvita myös ”ylimääräisten” lentojen operointiin, kun esimerkiksi konetyyppiä on jouduttu vaihtamaan alun perin suunnitellusta, tai isommassa huollossa ollut kone pitää hakea takaisin kotipesään.

Tässä tarinassa esitetyt esimerkit ovat Norran käytäntöjä. Muiden yhtiöiden malleissa voi olla pieniä eroavuuksia, mutta perusperiaate on yleensä pitkälti sama.


Päivystäjä voi päivystää haluamassaan sijainnissa. Ainoa vaatimus sijainnille on, että 90 minuutin sisällä hälytyksestä kuskilla pitää olla kravatti suorassa ja kengänkärjet oikealla lähtöportilla. Matkustamohenkilökunnalla on erilaisen sopimuksen myötä myös erilainen hälytysaika, viimeksi olen kuullut puhuttavan 60 minuutista. Meillä ei ole käytössä ns. kenttäpäivystystä, jolloin päivystäjä odottaisi puhelua virkapuku päällä lentokentällä.

Pilottien 90 minuutin hälyaika tarkoittaa sitä, että tukikohdan lähialueella asuva päivystäjä voi touhuilla kaikessa rauhassa kotona, kunhan laukku on suunnilleen pakattu ja paita silitetty. Reissaaja puolestaan matkustaa ennen vuoron alkua päivystyskämpälle – tai autoilee sopivalle huoltsikalle! Jotkut hieman kauempaa autolla kulkevista kavereista nimittäin ajavat päivystysvuoron ajaksi puolimatkan päähän vaikkapa ABC:lle, josta ehtii määräajan puitteissa kentälle. Tai vastaavasti on vähän lyhempi matka kotiin, jos puhelin ei soikaan. Itse kun kuljen lentokoneella, niin päivystyskämppä eli työasunto on käytännössä pakollinen, ja siellähän mie tätäkin postausta naputtelen.

Kimppakämppäkommuunin glamouria.

Päivystysvuoron työvuoroluetteloon merkitty pituus on 6-8 tuntia. Työvuoroluetteloon merkitty päivystysaika ei kuitenkaan ole täysin yhtenevä sen kanssa, miten päivystäjän päivä käytännössä etenee. Esimerkiksi tätä kirjoittaessani minulla on käynnissä ns. ”tuplastäbä 04-12”, eli kahden peräkkäisen päivystysvuoron yhdistelmä, joissa molemmissa päivystysaika alkaa aamulla klo 04.00 ja päättyy päivällä klo 12.00. Muita tyypillisiä vuoroja ovat esim. 05-13 ja 12-20

Päivystyksen alkaminen tarkoittaa aikaa, jolloin crew controlin väellä on lupa herättää lentotyöläinen kauneusuniltaan, eli tässä esimerkissä klo 04.00. Puhelusta on 90 minuuttia aikaa touhuta itsensä kentälle, eli tältä päivystykseltä voi tulla työvuoro, jonka ilmoittautumisaika on aikaisintaan klo 05.30.

Nokia Tunen sulosäveliin herääminen kesken parhaiden unien on kuitenkin sen verran viheliäinen kokemus, että osa ilmailijoista – minut mukaan lukien – laittaa herätyksen päälle pari minuuttia ennen päivystyksen alkua. Tässä kohtaa voi sitten tsekata, että onko omalle positiolle kuuluvia lentoja avoimena työvuorojärjestelmässä: jos kaikki lennot on täytetty, voi hyvillä mielin kääntää kylkeä ja jatkaa unia kunhan varmistaa, että puhelin on hengissä ja äänet päällä. (Ja tokihan se crew controlin numero on laitettu VIP-listalle, että puhelu tulisi läpi myös älä häiritse -tilassa.)

Päivystysten osalta on sovittu, että päivystysvuorolta tulevan lentotyövuoron tulee alkaa päivystysajan puitteissa – tässä 04-12 -tapauksessa siis viimeistään klo 12.00. Koska hälytysaika on vähintään 90 minuuttia ennen ilmoittautumista, tarkoittaa se käytännössä sitä, että enää klo 10.30 jälkeen puhelua ei voi tulla. Todellinen aikaikkuna puhelulle kahdeksan tunnin päivystysvuorolla on siis vain 6 h 30 min.

Koska päivystykseltä tuleva vuoro voi alkaa vielä varsinaisen päivystysajan juuri päättyessä, tulee se lähes vääjäämättä kestämään reilustikin yli työvuoroluetteloon merkityn päivystysjakson. Suunnittelurajaksi on sovittu, että lentotyövuoron tulisi päättyä viimeistään kuusi tuntia päivystysvuorolle suunnitellun päättymisajan jälkeen, eli tutussa 04-12 -esimerkissä lentotyövuoron tulisi päättyä klo 18 mennessä. Kuvioon löytyy erikseen sovittaessa poikkeamismahdollisuuksia ja luonnollisesti myös lepoaikamääräykset pätevät, mutta yksinkertaistettuna näin.

Yksittäinen päivystysvuoro on aika selkeä, sieltä voi tulla reissu josta pääsee illaksi tukikohtaan. Tuplapäivystyksen ensimmäisenä päivänä on mahdollisuus päätyä yöpyvälle työvuorolle, josta pääsee kotiin seuraavana päivänä. Jos taas tuplan ensimmäisenä päivänä ei tullut töitä, toinen päivä toimii kuten normaali yksittäinen päivystys.

Päivystäminen on palkallista työaikaa, minkä lisäksi maksetaan erillinen lisä, jos päivystys muuttuu lentotyöksi. Ja luonnollisesti normaalit työtunnit, päivärahat, ym. tulevat siihen päälle. Periaatteessa päivystäminen on ns. helppoa rahaa, mutta reissumiehelle nämä ovat keskimäärin hyvin vastenmielisiä vuoroja – paljon joutoaikaa, jonka joutuu viettämään työasunnolla tai sen välittömässä läheisyydessä. Tilanne on toki täysin eri heillä, jotka pystyvät päivystämään kotisohvalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *