12 kuukautta jatkoaikaa

Tuli pitkästä aikaa käytyä Helsingissä, aamulla medikaalin uusiminen (virallinen termi taitaa olla lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen voimassaolon jatkaminen) ja iltapäivällä pieni koulutussessio talvioperoinnista. Tehokas reissu, maanantaina klo 21.15 junalla lähtö ja nyt tiistaina yöksi (asemalla klo 23.18) kotiin.

Ammattipilotin on haettava jatkoaikaa työlupaansa varsin tiheään. Liikennelentäjältä vaadittava ykkösluokan medikaali on voimassa enintään 12 kuukautta kerrallaan ja iän karttuessa lääkärissä pitää käydä jopa kuuden kuukauden välein. Ensimmäistä medikaalia hankittaessa tehtävä ns. initiaalitarkastus on varsin laaja (ja kallis), uusintakäynnit ovat huomattavasti kevyempiä sessioita.

Minulla oli nyt ohjelmassa ensimmäinen uusinta initiaalin jälkeen, eli vähintään tämä setti tutkitaan vähintään kerran vuodessa:

  • Laboratoriossa virtsa- ja verinäytteet
  • Ilmailuhoitaja tutki painon, verenpaineen, sekä kauko- ja lähinäön sekä tarkasti taustatietojen ajantasaisuuden (eli omat ja sukulaisten sairaudet)
  • Ilmailulääkäri kuunteli keuhkot ja sydämen, kurkkasi silmät, korvat ja suun, sekä teki pari muuta simppeliä testiä ja tutkimusta

”Ei sinussa mitään vikaa ole”, oli tuomio ja uuden pahvin sain kouraan saman tien. Koko homma kesti n. puolitoista tuntia, suurin osa toki odottelua tutkimusten välissä – verrokkina vuosi sitten käymäni initiaali, jossa meni muistaakseni reilut neljä tuntia. 

Ensi vuonna ohjelmassa on näiden lisäksi EKG, joka tutkitaan minun iässäni (35) kahden vuoden välein. Kun aikanaan tulee 40 mittariin, alkaa EKG:tä ja muutamia muitakin lisätutkimuksia olla vuosittain joten pitää nyt riemuita, kun pääsee vielä näinkin vähällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *